een zeevisreglement ?

mijn gedacht over een zeevisreglement, eerst en vooral m'n favoriet
de zeebaars :
- minimummaat : 45 cm
- max. 2 p.p. per dag

gul / kabeljauw :
- minimummaat : 50 cm
- max. 4 p.p. per dag

tong :
- minimummaat : 30 cm
- max. 4 p.p. per dag

dit ook geldend voor : bot en schol
de rest van de vissoorten die nu al een bepaalde minimum hebben , heb ik geen moeite mee . mag je zoveel van vangen en meenemen als je wil ! "joepie ! , ne koelbox vol steenbolk !"
kijk , onze roofvissen zijn zowat het meest gegeerd op deze planeet .als het nu gaat om haai, baars of tonijn en andere consoorten . om welke rede ook ; de kick , opbrengst, onze diepvriezer vol gooien en dergelijke . we zijn deze zo zwaar aan't decimeren . tot er op een gegeven moment nog maar enkelen van overblijven .
In Cape Cod weten ze er al van ; ondertussen 15 jaar geleden heeft men een halte toegeroepen , aan het vangen van kabeljauw . uit resultaten van de laatste jaren , blijkt dat deze vis zich niet meer weet te herstellen . de schade was te immens . zal volgens mij nog een 15 jaar nodig hebben .
het gevolg van zo'n gebeurtenissen is, dat men van bepaalde vis en andere zeecreaturen een overvloed gaat krijgen . een direkt gevolg van de kabeljauw bvb. is de aanwas van kreeft en krab . ergens anders ter wereld krijgt men te kampen met plagen van roggesoorten . deze zijn de prooi van verscheidene haaiesoorten . ons maritiem ecosysteem staat bijna op een wankelpunt . een kwestie van 30 à 40 jaar misschien ? of vroeger of later ? wat maakt het uit, een einde zal er toch aankomen , zowiezo .

oplossingen ? ja ! en meerdere volgens mij ,
neem bvb. - viskwekerijen opstarten om zeevissoorten te kunnen uitzetten .
in Japan hebben ze dit met een bepaalde vis toegepast . deze visjes kregen een bel te horen als men voederde . daarna werden ze als juvenieltjes aan de zee toegeleverd . op bepaalde plaatsen langs de kust werden boeien geplaatst die dezelfde methode verder deden . vooraf deze voeder afgaven, luidde men een bel . en af en toe komt men dan "oogsten" . zoiets dergelijks heeft volgens mij een grote toekomst . ondertussen zijn er al behoorlijk wat vissoorten , die men kan kweken ; tong , tarbot , zeebaars , zeebrasem en nog verscheidene soorten.
- wat er ook meer moet komen zijn visreservaten . ongeveer 1 % van de zee-oppervlakte is voorbehouden aan reservaten momenteel . dit zou minstens 20 % moeten zijn . dan gaan we al een goede richting op .
- netvisserij op bepaalde soorten afschaffen ; alleen nog mogelijk "met de lijn gevangen" , en dit betekent dus niet met zo'n kilometerlijnen met honderd duizend haken aan ! nee man , met de hengel of handlijn !!!
- een gesloten seizoen voor vissoorten instellen , naargelang het paaimoment
- stroperij en dergelijke , keihard aanpakken . geen genade met deze mensen .
- ons eetgedrag zal de grootste impact hebben op dit probleem . ondertussen worden we langs televisie , radio , tijdschrift en pc overrompeld met kookprogramma's met topchefs , amateurs en noemt maar op . allen promoten ze meestal dezelfde vissoorten . tonijn bvb. de populairste vis momenteel . kijk maar naar de enorme aangroei van sushi en andere Japanse eetgelegenheden .
blauwvintonijn zal binnekort nog een verhaaltje worden van : 'in onzen tijd hé , manneke , toen kon je nog ..blablaa blablaa .
"it's time to change" heel ons denken over vis .

2 opmerkingen:

  1. Hey Steven, je hebt er goed over nagedacht en ik ben het helemaal met je eens. Als je bijvoorbeeld dit leest http://nos.nl/artikel/209491-recordbedrag-voor-japanse-tonijn.html
    dan vraag ik me toch af..
    Ik heb die japanners de laatste jaren best gesponsord maar ik denk dat ik voorlopig maar geen pluggen meer koop;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey amigo dat heb je goed gezegd man!
    wat dacht je van subsidies voor de beroepsvissers afschaffen ...als het niet meer loont dat ze er dan maar mee stoppen! ... kunnen ze dit geld in viskweek stoppen!

    BeantwoordenVerwijderen