2013

het begon in februari in gang te schieten ; de trip naar Mexico , waar ik al even naar uit keek , was eindelijk realiteit geworden . het wederzien van George & Blanca deed zo'n deugd ! het vissen werd een openbaring . ik was echt verbaasd wat een power deze oceaanbewoners bezaten . nu ondertussen heeft George ook 2 kayaks laten afkomen dus de mogelijkheden zijn uitgebreid nu . de volgende trip komt er zeker aan maar ik weet nog niet goed wanneer . we zullen wel zien .
begin maart waren we terug in het land , en wat voor één . 10 graden onder nul bij aankomst . het heeft ons 5 overstappen gekost eer we terug thuis waren . sporen die waren onder gesneeuwd , defecte treinen en noem maar op . geen prettige ervaring.
de maand die erop volgde bleef ijzig koud tot begin mei ongeveer .
het zeebaarsmateriaal was ondertussen al wat in gereedheid gebracht met enkele nieuwe aanwinsten .  ik had me 2 hengels van Abu Garcia aangeschaft . de Rocksweeper in lengte rond de 3 meter en 2.40 . ééntje voor vanaf de kant en de ander voor in de kayak . de blank op zich is echt goed , dun maar super sterk. maar de afwerking vind ik achteraf bekeken beduidend minder . de foamgrip kwam van beide los en de oogjes zijn vrij fragiel ,bij beide is er al ééntje afgebroken . de 3meter versie heb ik zelfs na twee weken mogen vervangen na een breuk tijdens het werpen .gelukkig is de service bij Bas hengelsport wel ok zodat er wel een oplossing word gezocht na zo'n euvel . prijs/kwaliteit zeg ik ; geen goede aankoop .
ook een Shimano Stradic 2500F is erbij gekomen en daar ben ik wel super tevreden van . nu een heel jaar met gevist , zowel op het zoute als het zoete . geen problemen ondervonden . hij kan zelfs dikke zeebaars aan vanuit de kayak . dit was wel een goede aankoop !
het vissen zelf ; mja wat moet ik er van denken . weer minder dan het jaar ervoor ? ik geloof het wel , maar toch wel uitzonderlijk grotere vissen gepakt dit seizoen . nu ben ik ondertussen wel meer met shads bezig op verschillende manieren , zoals dropshot vanuit de kayak . en dat bevalt me steeds meer , maar ook gewoon op een jigkop gemonteerd en vertikalend of werpend gepresenteerd . het vangt allemaal , alleen wat geluk hebben dat er zeebaars rond zwemt op jou stek en zelfs dan nog . het blijft een misterie die zeebaars en al goed ook , zo blijft het elk jaar een uitdaging .
mijn indruk is wel dat de groepen of scholen zeebaars die op een stek komen , beduidend kleiner zijn dan een pakweg tien jaar terug . normaliter is het al wel zo , hoe groter de zeebaars , hoe kleiner de groep maar dit ondervind ik nu bij de kleinere exemplaren ook .
dit jaar heb ik ook super grote massa's aasvis tegen gekomen en makreel die zich maar dieper en dieper op de Westerschelde bevind zo ook de geep en fint . de waterkwaliteit is er op vooruit gegaan , nu nog het roofvisbestand terug in orde krijgen . maar dat zal niet zo simpel zijn , vrees ik .
dit laatste kreeg ik ook te horen op onze visvakantie te Bretange , Morbihan . waar ik met Phillipe een weekje ben gaan yakken . naar het schijnt is daar meer dan de helft van de zeebaarsvloot in het bezit van Intermarché of zoiets , een groot warenhuiscomplex in ieder geval . en ja die pipo's hebben natuurlijk veel geld , dus veel macht ... en zolang dat zij hun niet neerleggen bij de bevelingen die op wetenschappelijke basis worden opgemaakt . moet er geen tekening bij maken zeker ?
nog iets wat ik vorig seizoen heb uitgeprobeerd , zijn harde pluggen met enkele haken i.p.v. dreggen . tot nu toe ben ik er nog steeds van overtuigd dat dit niet slechter vangt als met dreggen . ze brengen zowiezo al minder schade toe aan de vis en aan jezelf en het onthaken gaat makkelijker . bijna alles wat we gebruiken op zeebaars gebeurt met enkele haken ondertussen ; shads , weedless, jig's, op de grond , dobber enz .... behalve pluggen ! ok er zullen er iets minder met gevangen worden , omdat zeebaars nogal de neiging heeft om eerst de plug (aasvis) een tik te verkopen met z'n kop zodat ie derna z'n prooi gemakkelijker kan binnen spelen . met dreggen heb je dan meer kans dat je een baars haakt maar met dikwijls schadelijke gevolgen voor de baars zelf . ik kan niet meer op 1 hand tellen hoeveel keer ik al een dreg uit een oog heb moeten verwijderen , en dat is wel het belangsrijkste zintuig wat deze vis gebruikt tijdens het jagen . als er iemand is die mij andere nadelen van enkele haken weet te vertellen , laat het mij gerust weten !
zo hier ga ik het wat bij laten . ik hoop in ieder geval dat de toekomst er beter uitziet qua vangsten , aan het materiaal zal het in ieder geval niet liggen .

jack crevelle , brute kracht

pr voor George , machtig mooie vis zo'n rooster
pr verhoogt tot 80 cm

grootste vanuit de yak

de tweede van 80 !

bijna 80

Phillipe met een beste

met Erik een epische avond gehad

Tony met een smile

mooie 60er voor Rudi

met Marco op pad

de laatste van 2013 , begin november

4 opmerkingen:

 1. Prachtige vissen toch maat ! Enkele haken doen het ook hier heel goed, enig nadeel : de lichtere versie voor de Rapalas tot 12 cm breken bij het drillen van een 15 kg+ pargo, hahahaha (kan ook een 20 kg+ geweest zijn. Hopelijk tot binnenkort, vang ze in 2014 !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. thx Georgie en inderdaad hopelijk tot binnenkort !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap gedaan Mrnevetski , ik zal ginder gaan proefvissen bij onze maat ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja Eddy , laat nog een paar grote vissen over voor mij hé ! in ieder geval een geweldige vakantie gewenst , groetjes !

   Verwijderen