Napoli , Italia

nu we een tweetal dagen terug zijn van ons weekje vakantie wordt het tijd om de ervaring op te schrijven .
enkele jaren terug was ik via facebook in contact gekomen met mensen uit Italie die dezelfde passie hebben zoals mezelf ; zeebaars oftewel spigola . Francesco Giordani en Bruno Bobini hadden al een paar keer gevraagd om eens af te komen . en dit jaar was het zo ver . normaal hadden we met drie gegaan , maar onze vriend Phillipe moest om medische reden deze afzeggen . het was aan mij en Tony om het avontuur aan te gaan .
woensdag rond de middag stegen we op vanuit Zaventem richting Napels . na goed 2 uur konden we al uitstappen. nog even de huurauto ophalen en richting b&b in het hartje van Napels . daar aangekomen , werden we verwelkomd door Francesco en Riccardo die de b&b uitbaatte .we waren nog maar amper op de kamer en Franché zei op z'n beste Engels ; take some gear and we go fishing .
nadat we nog een bewaakte parking voor de auto konden arrangeren , wat echt wel nodig is , waren we op weg voor de 1ste vistrip . betreft de wagen , daar in Napels zie je zo goed als geen ongeschonden wagens rondrijden . zelfs onze auto had al de nodige blutsen en scharren . daarmee gezegd dat je beter niet met je eigen wagen naar hier rijd . je wordt trouwens gek van het verkeer hier , niet normaal . en zeker met al die scooters die zich overal tussen wringen .
na een 20 tal minuten rijden werd er een stop ingelast om een koffie te nutten . en wat voor één ! ik ben al dan zo'n koffieneut dus dit beviel me wel super . wat een bommetje ség. 'ow yes i have to show you something else' ondertussen met Franché de straat overstekend . de kaaswinkel binnen en een bol mozarella kaas van BUFFELmelk werd ons voorgeschoteld . hmmmmm wat lekker ! ze zijn wel fier op hun streek die Italianen . de weg werd verder gezet en tegen het vallen van de avond kwamen we ter plekke. het was bij een kleine riviermonding te doen . ik zag enkele vissers wat verder in het water staan op een zandbank . één van hen kwam terug naar de kant met een gehaakte vis , namelijk een bluefish van een goed 50 cm . een flinke tik op de kop en verdween in de koffer van zijn wagen .
de hengels werden opgemaakt en met oppervlakte plugjes in de speld werden de eerste worpen in de Middelandse zee gedaan . buiten enkele schijnaanvallen werd er alleen maar wat zeewier gehaakt wat niet zo bevorderend was om deftig te vissen. dan maar de rivier op en hier moesten we op aanraden met lichte jigkopjes van rond de 5 a 8 gram en shadjes en dergelijke de bodem aftasten . een 3tal uur hebben we gevist en maar enkele voorzichtige beetjes was het resultaat . hmmm dat begon niet zo super . terug in Napels werden de plannen opgemaakt voor de rest van de week . Franché kon er niet altijd bij zijn , daar hij ondertussen nog moest werken . de rivier zouden we nog een keer of 3 aandoen , een boottocht met één van zijn beste vrienden en een paar mooie plekjes op een 30 minuutjes rijden van Napels . hij wist ons te vertellen dat er wat minder mooie plekken waren en met garantie op vis maar om gezondheids redenen wilde hij ons daar niet naar toe brengen . dit waren open riolen die zonder enige zuivering in de baai van Napels uitkomen . hier stonden we nu ook niet op te wachten . maarja die smeerlapperij trekt kleine vis aan en dus rovers volgen deze . conclusie ; al wat je in't water smijt eet je achteraf terug op !
het werd een ongelooflijke taaie week .... we konden niets vangen ! hoe hard we ook maar ons best deden , het mocht niet baten . resultaat van een weekje vissen tot op de voorlaatste dag was schrijnend . Tony had tijdens de boottocht 1 klein rood rifbaarsje op de shad en mezelf een klein tonijntje tijdens het trollen . we hebben wel even een jacht van tonijn zien gebeuren ; honderden kleine geepjes sprongen met z'n allen uit het water . maar tegen dat onze plug richting aasvis was gegooid waren ze al misschien 100 meter verder . vanaf de kant heb ik ook nog een geepje van zo'n 30 cm gehaakt en dat was het resultaat van een 5 dagen vissen . Franchesco heeft er echt alles aan gedaan om ons iets te laten vangen en zat hier wat verveeld mee . maar ja dat is vissen hé . we zaten nu wel in de week van volle maan en de vangsten op het thuisfront waren ook aan de magere kant dus dit was een beetje troost voor ons.
om onze vakantie toch mooi af te ronden gingen we de dinsdag namiddag enkele vijvers opzoeken waar er blackbass zat . deze soort hadden Tony en mezelf nog niet gevangen dus gingen we ervoor . als je gewoon bent van op zeebaars of snoekbaars en dergelijke te vangen , moet je wel even aan deze vis wennen . je mag maar na enkele seconden als je de beet voelt aanslaan . als wij telkens die eerste tikjes voelde sloegen we aan en mistte telkens opnieuw de baars met alle gevloek als gevolg . Franché kwam niet bij van het lachen maar we kwamen beter en beter in het spel en moesten na een tijdje niet meer onderdoen van onze lokale visser ! voldaan maar totaal uitgeput op deze laatste avond werd de tocht naar de stad ingezet . conclusie van die week ; het eten en drinken super , de mensen heel vriendelijk maar grotendeels spreekt alleen maar Italiaans , het vissen had ik meer van verwacht en het gezelschap van Tony op deze vakantie zal mij nog lang bij blijven . enorm veel gelachen en leute gehad maar anderzijds totaal uitgeput door de totale concentratie tijdens het vissen en de late uurtjes waar er voldoende alcohol door de kelen vloeide . nu nog enkele dagen thuis een baarsje trachten te strikken en terug naar het werk maandag aanstaande .
de baai van Napels met op de achtergrond de vulkaan Vesuvius

Italian cafe .... the best !

tot de laatste snik ... never give up

mooiste dorp op een nabij gelegen eiland

Franchesco Giordani & Tony

blackbass , prachtige en sterke vis

1 opmerking:

  1. Vorige week bij Tony op de koffie geweest ' heeft me de verhalen verteld . T'ja het blijft vissen he' . Schoon volk loopt er ginder wel rond ook of em ik het mis ��volgende trip kan het alleen maar beter zijn . Ik ben al aant plannen voor de winter van 2016 ��. Grtjs .

    BeantwoordenVerwijderen