Size does matter

Inderdaad, de grootte van de baarzen die gevangen worden stelt bij velen bepaalde vragen. Waar zitten die grote jongens ? Ik vang veel vis , maar allemaal ondermaats ? Meerdere keren blanken we en dan ineens zijn ze er weer , hoe komt dat ? 
Aan de ene kant zie ik wel wat positiefs gebeuren en dat is de grote populatie ondermaatse baars die er nu rondzwemt .Hopelijk terug mooie toekomst perspectieven mits een goede handhaving word geregeld , want dit laatste staat allesbehalve op punt . Ja die grote vissen worden niet zoveel gevangen de laatste jaren . Wil je die echt belagen , zal je veel nachtelijke uurtjes moeten doorbrengen . Waar niet iedereen zich voor geroepen voelt . Overdag is dit tegenwoordig een zeer moeilijke opdracht geworden . 
Ik heb ondertussen een beetje afgewisseld met de Ooster- en Westerschelde . Enkele keren ook met de kayak maar meestal vanaf de kant gevist .
Het raarste moment was een weekend met "Den Deef" ; we waren afgesproken om enkele stekjes af te schuimen op de Wester. Zaterdag was 'mijn moment' , mja wat je moment kan noemen .... weet de aantallen niet meer , ik dacht een 7 tal baarzen waarvan de meesten zo rond de 50 cm waren . Wat tegenwoordig al een mooie sessie is , en Deef niet verder kwam dan enkele ondermaatse vissen. 's anderdaags hebben we ongeveer dezelfde stekken aangedaan, maar toen was het Deef zijn moment , zo bizar soms ! Ik kreeg buiten enkele missers , totaal niets gevangen zelfs . Daar waar Deef toch her en der wat visjes eruit peuterde . Tot die verlossende beuk op zijn hengel ! Haha de deugd die je dan op iemand zijn gezicht kunt aflezen is goud waard ! 
Hmm een mooie 60+ zei hij .... Ik denk zelfs een 70er Deef !  Even de lintmeter erbij genomen en ja ze op de kop af 70 cm . Eindelijk nog eens een mooi exemplaar ! Weer zo een moment dat blijft hangen , de ene dag niets en de andere dag bingo en omgekeerd bij je vismaatje , zo bizar . 
Nu vissen wij praktisch ongeveer hetzelfde en toch kan het dikwijls nog zo verschillen . 
komt er een mooie toekomst op ons af ???
de grote Spotter van Ra'is was populair die zaterdag 

at last , a big whopper !!
Ondertussen zijn er ook wel een paar sessies geweest die niet meer opbrachten dan enkele aanbeten waar je niet kon op aanslaan . Motiverend is dat niet , de weersomstandigheden en stroomsterkte bepalen ook al veel hoe de sessie gaat verlopen maar de aanwezigheid van veel of weinig baars is en blijft toch de belangrijkste factor . 
Laatste weekend was terug een beetje hoopvoller . Twee keer met de kayak er op uit en elkes keer meer dan 10 vissen die bijna allemaal mooi van formaat waren . Dan bedoel ik baarzen van tss de 40 en 50 cm . Ik bemerkte wel dat het schooltjes waren die zo een half uurtje bleven hangen op de stek om vervolgens een ander stekje aan te doen . Topaasje was de BM nr.2 met een 15 gr offshore kopje , de grotere nr.3 daarentegen deed het vele minder . Blijkt nog maar eens hoe je het kunstaas moet aanpassen aan het voedselaanbod . Nu juli-augustus komt er veel jonge haring de Wester op gezwommen die doortrekken naar het brakke gedeelte en deze zijn zo'n ongeveer een 8-9 cm . Da's ook de reden volgens mij waarom er plots zoveel baars op een stek is en dagen erna niets meer . zij volgen gewoon de scholen aasvis om zich aan te vetten . Sterk zijn ze in ieder geval terug ondertussen . Wat een verschil tegen het begin van het seizoen ! Hopen dat september-oktober wat gaat opbrengen. Eind september ga ik een weekje met Phillipe en Tony nog eens naar Morbihan in Bretange . Terug hetzelfde huisje afgehuurd  bij Jean Claude in Kerners . Die man kijkt er ook al naar uit dat we terugkomen , leuk toch ! Hopelijk breken we daar potten !! Tot de volgende ! 

harde knokkers , fun met de kayak !
2 opmerkingen:

  1. Gaaf je fotos hier te zien!! Mocht je nog eens tyd hebben die foto van amateur met harder te sturen zou geweldig zijn! Bedankt! Lindert

    BeantwoordenVerwijderen