Morbihan '16

Begin september kreeg ik de vraag van Tony en Phillipe of ik geen zin had om nog eens naar Morbihan te Bretagne te gaan . Ja zo'n weekje visvakantie zegde me wel wat . Welke week moest nog beslist worden , daar we rekening gingen houden met de periode van springtij . Ik kon me nog voorstellen dat daar een zeer zware stroming kan staan in die baai . En met de kayak is dat wel een beetje afzien ... een beetje ? Echt niet normaal hoe het daar kan kolken ! 
Het werd de laatste week van september . Phillipe zou zijn zodiac meenemen en ik de kayak .
Het plan was om de kayak mee op sleeptouw te nemen , zodat ik niet uitgeput op de stekken zou arriveren . 
Na een rit van een 9 tal uurtjes kwamen we aan in Kerners waar we hetzelfde huisje hadden afgehuurd van Jean Claude . Dit was weer een blij weerziens ! Het huisje is echt een prachtige accommodatie . Er is slaapgelegenheid voor 6 personen . alles is voorzien ; volledige uitgeruste keuken , douche en wasplaats , tv , wifi , bbq buiten met terrasmeubels en parasol , een eigen trailer met een grote garage aan waar ik de kayak kwijt kon , enz .Echt een topper voor sportvissers ! De zodiac kreeg een plaatsje in de baai waar normaal JC zijn bootje legt , zo hoefden we niet telkens te traileren .


als dit geen luxe is !

Eerst even onze spullen uit de auto gehaald en kort daarna nog inkopen gedaan , zodat we de eerst volgende dagen wat eten en drank in huis hadden . Bij die gelegenheid zijn we ook maar een bezoekje gaan brengen bij Lionel die vlak over de supermarkt een sportviswinkeltje heeft . Een klein winkeltje maar voorzien van top materiaal . Zodra hij ons herkende , zag ik precies € tekens in zijn oogjes fonkelen . Hij wist al hoe laat het was .... jaha wij ook ! Ook hier weer een fijn weerziens  . We werden weer ge-updatet ivm de vangsten en de plaatsen die we moesten uitproberen . Grote baarzen moesten we niet te veel op hopen , maar klein spul zouden we geregeld vangen .


Lionel en z'n favoriete klantjes

Zondagochtend waren we er klaar voor , de vakantie kon beginnen. De weerkaart die week zag er redelijk goed uit , buiten de wind die een beetje minder mocht zijn . Maar al bij al nog te doen.
Dit was ook de enigste dag dat ik de kayak gebruikte .De rest van de dagen hebben we met ons drie samen op de zodiac vertoeft .Ging net iets makkelijker lol ! Een bootje is in het voordeel om meerdere spots te bezoeken in korte tijd tov kayak . 


free ride
Via walkie talkie kreeg ik te horen dat de eerste baarzen gevangen waren net op de hoek aan de baai van Kerners . Bij mij stond de score nog op nul en ik was meer aan't corrigeren en trappen met de kayak door de felle wind en de sterke stroming dan dat ik aan vissen toe was ! Pfff en met dat berichtje erbij kwamen de zenuwen in opmars . Gelukkig kon ik nog een paar lipvisjes haken die dag. Tijdens het terugkeren in de baai 's avonds bleef ik nog even hangen bij de oesterbedden midden onze baai . Klein oppervlakte plugje in de wartel en smijten maar . na een worpje of tien , kreeg ik het eerste teken van leven te zien . Een mooie kolk maar een misser . Deze plek hebben we die week nog een paar keren aangedaan met als resultaat , ik schat zo een 70 tal baarsjes in totaal . Niets groter dan 40 cm maar wel leuke sport aan kleine oppervlakte plugjes en een mooie start om de dag mee te beginnen .
Her en der in de baai van Morbihan hebben we ook wel wat baarzen kunnen vangen maar groter dan 50 cm werden ze niet . 


oesterbedden bestoken , mooie start om de dag te beginnen

De bijvangsten waren voor mij persoonlijk wel overtreffend deze vakantie en voor Phil en Tony ook wel wat . Tijdens het stilvallen van het getij tussen eb en vloed heb je de beste gelegenheid om gericht op livissen te gaan . Nu kan je met je shadje langer op dezelfde plek blijven tot je een hevige klap voelt . En wat voor een vechters zijn het ! Nog maar te zwijgen over de kleurenpracht deze vissen hebben . Echt mooie visserij ! Een enkele lipvis heeft er wel moeten aan geloven . Deze kwam van 17 meter diep , net iets teveel voor deze rakkers . Maar dit was de beste vis die we aan Jean Claude hebben geschonken die week . Zij vinden dit de lekkerste vis in de baai . Persoonlijk stond mij dit niet zo aan om deze klaar te maken . We hebben nog wel enkele andere op de grill gesmeten die vakantie , jaja ! Dorade grise vond ik de beste en ceviche van zeebaars werd ook door iedereen , zelfs Tony die geen vis lust , lekker bevonden ! 

Ik ben er van overtuigd dat er aan eten en drank geen tekort was en dat we met z'n allen er van genoten hebben . 


mojito della casa met munt en limoen uit eigen tuin  


dorade grise..... lekker !!!!


ceviche van zeebaars 
Wat deze vakantie helemaal slaagde , was de dorade rose die voor de verassing zorgde . 
Lionel had ons verteld dat deze invasieve soort meer en meer voorkwam net buiten de baai van Morbihan rond de kleine rotseilandjes . Dus wij er een dagje van gemaakt net op de dag met de minste wind zodat de doorsteek naar buiten zou meevallen . 
Het leverde voor mezelf 5 van die dorades, op een 4" sawamura swimshad in een gifgroen kleurtje . Navenant dat het niet zo'n grote vissen waren , zijn ze verdomd zeer sterk .Jean Claude die later zag wat voor vangst we bijhadden ,was diezelfde avond al het nieuws gaan brengen aan Lionel van de viswinkel . Haha de Belgen lieten van zich weten ! 
's Anderdaags werden we natuurlijk al ondervraagd door Lionel . Prachtig mooie vis en o zo sterk !


green Sawamura was top aas
zels in de baai kwamen we ze tegen
ook weer prachtige kleuren
We zijn ook een paar keer in het duister gegaan , vanaf de kant wat verderop aan een trailer waar de bootjes voor anker liggen. Het was ons al opgevallen toen we 's avonds na ons eten , effe naar de waterkant gingen zien . Daar zagen we geregeld gejaag in het ondiepe oppervlakte voor onze voeten . Kleine hardertjes werden opgejaagd door iets grotere zeebaarsjes . Zo'n mormeltjes van een cm of 10 -15 . Enfin die eerste avondsessie leverde wel wat op ; pijlinktvis en sepia voornamelijk . De pijlinktvis werd meestal gegrepen op een ondiep lopend plugje doordat deze in de hogere waterlagen hun prooi zoeken . De sepias werden gemakkelijk verleid met een shadje op de bodem gepresenteerd . Als je het gevoel had of je haakte een zak plastic , hing er zo'n beestje aan je kunstaas . De meeste waren zelfs niet gehaakt maar hielden de shad vast tot aan de oppervlakte en dan lieten ze het los . Eéntje pakte Tony zijn shad zelfs tot 5 keer terug . 
Wij de dag nadien naar Lionel om ons zo'n ' turlutte' of enging kunstaasje aan te schaffen, maar het grappige was dat we nu minder vingen dan met onze pluggen en shads . Ach ja hebben een mooi souvenir van deze trip hé .
met de turelutte 
veel tumult tijdens de donkere uren
Al bij al hebben we een uitstekende visvakantie gehad op een goed negen uurtjes met de auto vandaan . Weeral genoten van de mooie omgeving en de rust die je hier kan vinden . De beste periodes dat je hier kan zijn is best in het voor- of najaar .  In de zomer is het hier enorm druk op het water en dat kan je best vermijden . 
We hadden ook vernomen dat er een eindje buiten de baai grote tonijnen werden gevangen die periode . Hmmm misschien iets voor de volgende keer ?? Wie weet ! 


you'll find a pot of fish overthere !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten