Bretagne , Le cote de granite rose

De eerste week van oktober had ik samen met m'n vriendin een huisje geboekt in Plougrescant , aan de monding van de rivier Le Jaudy . Het huisje was gewoon perfect ! ideaal gelegen vlak tegen het water op een eilandje eigenlijk. Namelijk als er een groot getij staat word dit helemaal omgeven door water . Nu die week stond er maar een klein getijde verschil , dus konden we met de auto tot voor de deur rijden . Enig nadeel ; weinig stroming , weinig activiteit van vriend zeebaars normaal gesproken .
vlak tegen het water 
Maar dat zou onze pret zowiezo niet kunnen bederven , de omgeving was gewoon zo prachtig en dat alleen al was genieten met een grote G .
Net voor we vertrokken richting Bretagne , had ik nog een berichtje gestuurd naar Nicolas Cadiou , die actief is voor de groep Ultimate Fishing . Met de vraag of hij in die buurt wat bekend was en of hij nog wat tips had voor ons . Hij kende de streek niet zo goed , maar had wel al vernomen dat het er goed vissen is . Nicolas raadde ons ook aan om diep op de rivier te gaan zoeken , want dit was een periode dat zeebaars de rivier graag optrekt .
De eerste dagen werd er niet ver van het huisje gevist . De laatste 2 visdagen hebben we wel de auto genomen om verder op de rivier wat stekjes uit te proberen .


Hier bij de monding is het vergeven van de oesterbedden en deze zijn hotspots voor zeebaars , daar kan je vergif op innemen . Ook de rotspunten waar er wat turbulentie ontstaat tijdens eb en vloed , zijn het proberen waard .
Voor praktisch 90 % hebben we oppervlakte kunstaas gebruikt . Puur omdat dit voor ons de mooiste manier van vissen is . Die klappen op het water blijft zo waanzinnig ! Of het nu om een kleine of een grote vis gaat , het maakt niet uit , het is gewoon geweldig . En hier in het helder water ook zeer effectief . Elke keer dat we gingen , hebben we wel wat baars weten te vangen . Over het algemeen zo tussen de 25 tot 45 cm.
Wel spijtig genoeg 2 kostbare oppervlakte pluggen kwijtgeraakt toen ik kort achtereen 2 kapitale baarzen haakte tussen de oesterbedden . Pfff er was geen houden aan , slip gierde het telkens uit en voelde de draad tegen het ijzeren geraamte schuren , met als gevolg een Asturie en een Gunnish kwijt.Dat was toch wel eventjes een baal- en vloekmoment in het plat Aantwaarps .Buiten het vissen , hebben we ook de omgeving wat gaan verkennen ,want de kustlijn is hier echt adembenemd mooi. Het loont ook de moeite om in de omringende dorpjes naar de gezellige marktjes te gaan , waar er een mooi aanbod van lokale producten wordt aangeboden .Als natuurliefhebber ga je hier wel je hartje ophalen . De rust en stilte die hier heerst brengt een mens in totale ontspanning.

Dus zoals gezegd , de laatste dagen gingen we op verkenning in de buurt van Tréguier waar de rivier zich kronkelde door een sprookjesachtige omgeving . En met hulp van de GPS werden er enkele mooie stekjes gevonden . Je bent wel genoodzaakt om een waadpak of dergelijke te dragen , want het is met momenten wel een slijkerige bedoeling .Met regelmaat zak je tot ver boven de enkels weg in het slib. Maar onze gedrevenheid beloonde ons om toch nog een mooie baars te vangen op de voorlaatste dag . Daar het voor ons de eerste keer was in dit stukje van Bretagne , ben ik toch wel heel tevreden betreft de vangsten deze vakantie . Hopelijk doen we dit nog enkele keren over , want er is nog zeer veel te ontdekken hier . We hebben ook ontdekt , dat je hier voor een redelijke prijs een bootje kan huren zonder een vaarbewijs nodig te hebben , dus dat komt er de volgende keer wel mee in de planning . Vanuit Antwerpen is het ongeveer een 8 a 9 uurtjes rijden met hier en daar eens een pauze te nemen . Ideaal om met de auto te reizen . We zien er naar uit om deze trip nog eens over te doen !
Geen opmerkingen:

Een reactie posten